För svenska besökare förknippas Gran Canaria främst med sol och bad, men ön erbjuder också ett fantastiskt tillfälle att gå på en La Liga-match i Las Palmas. I fredags var det säsongspremiär för La Ligas Primera división och U.D Las Palmas hoppas på att göra en riktigt bra säsong. U.D Las Palmas slutade på 14:e plats i högsta divisionen under förra säsongen, men bjöd på en rad exempel på klassisk kanarisk spelstil i form av glad och teknisk fotboll.

Ett av säsongens mest omtalade mål blev tidigare mittfältaren Kevin-Prince Boatengs mål mot Villareal. Nu, med den nya tränaren Manolo Márquez och den Las Palmas-födde mittfältaren Vicente Gómez comeback, har laget gott hopp om en bra placering. Fotbollslaget U.D. Las Palmas, även kallade Los Amarillos (”de gula”), bildades 1949 och har sedan dess spelat 34 säsonger i La Ligas Primera división. Den riktiga s torhetstiden var på 1960–70-talet, då man utmanade till FC Barcelona och Real Madrid i striden om topplaceringar. Som bäst har man en andraplacering i La Liga.

Primera división, där U.D Las Palmas spelar, anses vara världens bästa liga. På arenan Estadio de Gran Canaria kan du därför se fotbollens absoluta superstjärnor som Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Luis Suárez och Andrés Iniesta spela mot hemmalaget U.D Las Palmas – vars supporters är några av spansk fotbolls mest entusiastiska. På matcherna trängs pensionärer med fotbollsturister, kompisgäng och barnfamiljer, de flesta klädda i gula T-tröjor och skanderande hejaropet ” pío pío!”. Det är helt enkelt omöjligt att inte ryckas med.

Så köper du biljetter

10–20 dagar innan matchen bestäms exakt tid för avspark. Då släpps biljetterna först till medlemmarna i klubben, det som inte säljs där går ut på öppna marknaden, där man kan köpa biljetter hos lokala återförsäljare eller på sajter som entrees.es och ticketbureau.com. Hemmaarenan Estadio de Gran Canaria har plats för drygt 33 000 åskådare och det finns goda chanser att få biljetter till de flesta matcher. Biljettpriserna börjar på ca 40 euro. Det finns även lokala företag, exempelvis magic-gran-canaria.com, som erbjuder fotbollspaket. Dessa inkluderar bland annat upphämtning på hotellet, guide på plats, mat & dryck, fotbollströjor, fotografering på arenan, skjuts tillbaka – och självfallet inträdesbiljetter. Då ligger priserna på från 90 euro.

Några viktiga datum:

  • 26/8: Första hemmamatchen, mot Atletico Madrid
  • 28/2: Hemmamatch mot FC Barcelona
  • 1/4: Hemmamatch mot Real Madrid
  • 20/5: Säsongsavslutning. Las Palmas möter Girona på hemmaplan