Sommar året om, låg bolagsskatt och kreativa nätverk gör att många lockas att etablera sitt företag på Gran Canaria. Därför har ön seglat upp som ny entreprenörsfavorit, inte minst för digitala nomader. Att tillfälligt eller permanent välja att flytta sin verksamhet till Kanarieöarna handlar framförallt om att höja sin livskvalitet.

Att ta ett dopp före jobbet, kitesurfa på lunchen eller sitta på en uteservering på kvällen kan plötsligt bli verklighet när man jobbar från en av få platser i Europa där det sällan är kallare än 20 grader ute. I synnerhet har huvudstaden Las Palmas de Gran Canaria med sina 380 000 invånare vuxit fram som ett nytt eftertraktat nav för digitala nomader, frilansare och andra entreprenörer. Många lockas av mixen av urbant strandliv, den internationella atmosfären och det växande utbudet av kreativa mötesplatser och flexibla kontorshotell.

– Vi har utmärkta flygförbindelser, behagligt klimat och spännande kultur- och uteliv. Dessutom har ön hög säkerhet och befolkningen har stor tolerans mot andra folkgrupper , säger Inés Jiménez, Gran Canarias turistminister. Allt detta tillsammans gör att Las Palmas de Gran Canaria ger perfekta förutsättningar för att internationella entreprenörer ska kunna förverkliga sina projekt – ofta tillsammans med lokala talanger.

Ett exempel på trenden är eventet Nomad City, Europas främsta event för digitala nomader och platsoberoende företag, som går av stapeln i Las Palmas de Gran Canaria 18–24 september 2017. Nomad City arrangeras för andra året i rad och är ett perfekt tillfälle för entreprenörer med världen som arbetsplats att nätverka – och att upptäcka Gran Canaria.

Fem faktorer som gör Gran Canaria attraktivt för entreprenörer

  1. Låg skatt. Kanarieöarna hör till Europa och lyder under europeiska lagar, men har speciella skatteregler för att gynna nyinvesteringar. Det innebär att bolagsskatten är i genomsnitt 4 procent, mot 22 procent som är genomsnittet i övriga Europa.
  2. Lägre levnadsomkostnader. Enligt den globala konsumentdatabasen numbeo.com kan du få samma levnadsstandard i Las Palmas för 20 467 kronor som du får för 41 000 kronor i Stockholm (jämförelsen utgår från hyrd bostad).
  3. Flera väletablerade internationella skolor , bland annat Svenska skolan, Norska skolan, British school och American school.
  4. Som EU-medborgare har du rätt till grundläggande allmän sjukvård, på samma sätt som lokalborna. Sjukvården på Kanarieöarna håller europeisk standard och Las Palmas de Gran Canaria har ett stort universitetssjukhus.
  5. E n årsmedeltemperatur på 23 grader och mer än 4800 soltimmar per år talar för sig själv. Ön har åtskilliga stränder – även inne i huvudstaden Las Palmas – och erbjuder stora möjligheter till friluftsliv: surfing i alla former, vandring, klättring, golf och segling.