Om Gran Canaria

Resmål, nyheter, restips och fakta om Gran Canaria

Fakta om Gran Canaria

Information och fakta om ön Gran Canaria som historia, ekonomi, befolkning, natur, folkmängd, ekonomi, språk, turism etc för barn, vuxna och hela familjen. Läs om populära resmål som Playa del Inglés, Puerto Rico, Meloneras, Las Palmas eller Puerto de Mogán. Stränderna, stämningen och det solsäkra klimatet gör att vi svenskar älskar att åka till Gran Canaria. På ön finns allt från mysiga hamnbyar till badorter och storstaden Las Palmas. Gran Canaria är också ett av Europas främsta mål för golfresor. Fakta och bra att veta om Gran Canaria.

Information om Gran Canaria

Gran Canaria är en av tretton öarna i den spanska ögruppen Kanarieöarna. Det är den tredje största ön i ögruppen. Ön ligger i Atlanten. Den Alla öar i ögruppen är vulkanöar. Ön ligger sydost om Teneriffa och väster om Fuerteventura. Ön ligger 190 kilometer från Afrikas nordvästra kust. Tillhör landet Spanien, regionen Kanarieöarna och provinsen Las Palmas. Huvudstad är Las Palmas de Gran Canaria. Högsta berg är Pico de las Nieves som ligger 1 949 m ö.h. Folkmängd på än år 2011 är 850 391 vilket ger en befolkningstäthet på 545 invånare/km². Ön är formad som cirkel och diametern är 50 kilometer. Ön kan delas upp i två delar. Den nordöstra delen, Neocanaria, har gamla formationer av sediment som har samlats på land. Där finns även vulkaniska formationer som till exempel Bandamakratern och kratrar efter vulkanutbrott i t.ex. Temisas och Tirajana. I regionen Telde är nivåskillnaderna stora och i dalarna finns bland annat orterna Guayadeque och Tirajana. I den sydvästra delen av ön finns det äldsta området. I regionen ligger bland annat orterna Arguineguín och Fataga.

Turism på Gran Canaria

Turismen är en viktig inkomstkälla för ön. De största turistattraktionerna är stränderna. Varje år besöks ön av 2,2 miljoner turister, varav ett stort antal besöker den södra delen. Gran Canaria var enligt Ticket Travel Group svenskarnas populäraste charterresmål under 00-talet. Ön kallas ofta för en minikontinent på grund av det stora variationerna i klimatet och i landskapet. Den norra delen har lägre medeltemperatur med mer regn och betydligt mer grönska än den södra, som är varmare, har fler soltimmar och nästan inte har någon vegetation. Öns ostkust är platt med många stränder och den västra/sydvästra delen är mer kuperad och bergig. Det finns en stor fågelpark, Palmitos Park, på den södra delen. Andra turistattraktioner är Banana Park, Roque Nublo, Cenebio de Valerón med omkring 290 grottor, och den botaniska trädgården Jardin Canario i Tafira Alta.

Gran Canarias historia

Öarna har varit befolkade i cirka 2 800 år. De första människorna som bosatte sig på öarna var av de sjöfarande folken från länderna runt Medelhavet, till exempel fenicier och romare. Man jagade en viss pälssäl och fiskade i vattnen runt öarna, och vissa källor hävdar även att många länder deporterade förbrytare till öarna. På 400-talet föll dock öarna i glömska från den Europeiska historien och det skulle komma att dröja många hundra år innan någon från Europa återupptäckte öarna. Den italienske upptäcktsresanden Lancelotto Malocello bosatte sig 1312 på en av öarna och han som betraktas som återupptäckaren av ögruppen efter den långa isolationen från Europa.

Språk som talas på Gran Canaria

På Gran Canaria talas spanska.

Gran Canarias flagga

Gran Canaria flagga

Källa: Wikipedia, Nationalencyklopedin (NE), The World Factbook – CIA