Det en svensk spekulant på Kanarieöarna bör tänka på är att marknaden fungerar på annat sätt i Spanien.

Priserna är fortfarande förhållandevis låga, men budgivningen ser annorlunda ut och kringkostnaderna är flera. Här är några viktiga saker att ha koll på:

  1. Välj mäklare med omsorg. Köp aldrig bostad utan en mäklarfirma eller ett juridiskt ombud. I Spanien krävs ingen särskild licens för att bli mäklare, därför är det extra viktigt att du vänder dig till erfarna och etablerade byråer som också förstår svenska regler och köpare.
  2. Förbered finansiering. Ha alltid finansieringen klar när du kommer till landet. Det är stort tryck på bra bostäder så när du har hittat drömbostaden måste du i stort sett kunna köpa på stående fot (se nedan).
  3. Budgivning är ovanligt. När du har hittat en bostad så ger du ett lägre bud eller accepterar det pris som säljaren har angivit. Det är sällan det blir budgivning. Samma bostad kan ligga ute hos flera mäklarfirmor, så man ska slå till direkt när man väl har bestämt sig.
  4. Räkna in extra   avgifter. När du köper bostad i Spanien tillkommer cirka 10 procent av köpeskillingen i kostnader för registrering, notariekostnader och skatt.
  5. Du behöver ett spanskt nie-nummer. När du köpt bostad kommer du att betala fastighetsskatt i Spanien och till det behöver du ett spanskt NIE-nummer, ett skatteidentifikationsnummer för alla som inte har spanskt medborgarskap. Man ansöker hos polisen och det ordnas ofta fort, på ett par dagar.
  6. Ett lokalt bankkonto rekommenderas. Öppna ett konto så att avgifter för exempelvis el och vatten ska kunna föras över via autogiro. Här behöver du ditt NIE-nummer och något som bevisar varifrån du får din inkomst.
  7. Det är strikta regler för uthyrning. Har du tänkt finansiera köpet genom att hyra ut bostaden när du inte är där? Kanarieöarna har strikta regler för andrahandsuthyrning i vissa turistområden. Kontrollera med din mäklare vad som gäller där du köper bostad.

Källa: Gran Canaria Tourism board