Att äga en bostad i ett varmt land är något som allt fler gör verklighet av. Under andra halvan av 2016 ökade svenskarnas bostadsköp i Spanien med 12 procent*, och Gran Canaria utgör inget undantag. (* Källa: ”Estadistica notariál 2017″).

– Intresset är jättestort bland svenskar. Vi har en lång lista av intressenter , säger spansk-svenska Gabriel Alzola på Fastighetsbyrån i Playa del Ingles – ett av två skandinaviska mäklarkontor på Gran Canaria.

De typiska köparna beskriver han som ett par strax under 60 år från Stockholmsområdet. De vill ha en fritidsbostad på södra delen av ön. Gärna ett bekvämt boende som inte har pool eller stor trädgård som ska underhållas.

– Många vill kunna komma dit i oktober och bara ställa fram utemöblerna på balkongen eller terrassen för att sedan plocka in dem när man åker hem i april. Det ska inte bli svårare än så , säger Gabriel Alzola.

En växande grupp av köpare är också barnfamiljer .
– Barnfamiljerna tar som regel någon variant av sabbatsår under småbarnsåren, jobbar på distans, drar ut på föräldraledigheten och har barnen i svenska skolan.

Det populäraste området är fortfarande San Augustin, som majoriteten av svenskarna köper sin bostad i, tätt följt av Playa del Ingles, Puerto Rico och Las Palmas

Källa: Gran Canaria Tourism board