På Gran Canaria  finns det mycket att se, upptäcka och uppleva. Om man reser inåt ön finns det många små mysiga byar att besöka med bil. Ving har sammanställt och beskrivit ett antal byar som kan vara värda att besöka.

Det finns en del alternativ för att ta sig runt. Man kan boka en bussresa via sitt resebolag och åka på en rundresa. Det går även att åka buss eller taxi runt på ön eller varför inte cykla mellan byarna? Vill man ta sig runt långt på egen hand så rekommenderas att man hyr en hyrbil. Det finns många bolag på ön och man kan hämta bilen i alla större orter och vid flygplatsen. Kolla upp priserna på nätet och jämför alternativen på en jämförelsesajt som t.ex. hyrabilspanien.se, de jämför alla stora som små bolag på ön. Det kan skilja en del i pris och villkor så det är helt klart värt att jämföra. De är experter på att hitta hyrbilar på Gran Canaria så hos dem kan det inte blir fel. Det finns även andra liknande sajter som jämför hyrbilar på ön.

Teror

Byn Teror är mest känt för det som hände här år 1481, då Madonnan uppenbarade sig i ett pinjeträd som växte intill kyrkan. Det gav upphov till en kult kring Nuestra Señora del Pino och 1767 invigdes den kyrka som vi ser idag. Själva madonnabilden kan te sig märkligt diskret i sin överdådiga silverinramning, men det är bara början. Ett besök i skattkammaren visar på de ytterligare rikedomar som samlats kring det som idag är öns skyddshelgon. Men kyrkan är bara en del av Terors attraktion. Själva byn sägs vara en av Gran Canarias vackraste med sin välbevarade arkitektur, och den är väl värd ett besök både för resan dit och för sin egen skull. Från Playa del Inglés kör man enklast vägen mot Fataga, nr CG-60, och fortsätter sedan via San Mateo till Teror. Då kör man dessutom genom Fatagadalen, mellan Roque Nueblo och Pico des Nieves, genom pinjeskogar, förbi palmlundar och över de solstekta berg som bildar sydsidan av Gran Canarias centrala bergsmassiv. Det tar ca en och en halv timme från Playa del Inglés och det är ansträngande körning på de smala och krokiga, men utmärkta, vägarna. Det är enklast att köra motorvägen via Las Palmas tillbaka.

Fataga och Ayacata

Vägen upp från öns södra sida till den lilla bergsbyn Fataga går genom karg och torr natur. Men när man kommer till Fatagadalen, som också kallas ”De tusen palmernas dal”, tar en fantastisk inbjudande grönska över. Gör ett stopp och flanera i byn med dess små fruktträdgårdar. Fortsätt sedan vidare upp i bergen mot Cruz de Tejeda. Innan du kommer till Ayacata, sväng av vid skylten mot Chira. Där finns en fördämning där regnvatten samlas upp för bevattning av odlingarna. Där kan man stanna och njuta av den frodiga grönskan. Åk sedan samma väg tillbaka, mot byn Ayacata, där det ligger några hus och ett flertal restauranger. Detta är också öns mandeldistrikt, där träden slår ut i blom i slutet av januari och under februari. Fortsätt mot öns mitt till Cruz de Tejeda som ligger på ca 1 500 meters höjd, därifrån ser man vid klart väder ända till Teneriffa och berget Teide.

Moya och Artenara

Ett besök till bergsbyn Moya på nordsidan är något du inte får missa. Moya omgärdas av lummig grönska och vacker pinjeskog. I byn möts man av vitkalkade hus samt en vacker majestätisk kyrka. Därifrån är det inte långt till öns högst belägna by, Artenara, 1270 meter ovanför havet. Byn bjuder på många charmiga små restauranger och utsiktsplatser. Missa inte att besöka öns grottor som urinvånarna tidigare levde i.

San Felipe, Agaete och Puerto de las Nieves

Från Las Palmas kan man ta vägen mot Galdar för att ta sig till den lilla charmiga fiskebyn San Felipe med sina gulmålade hus. Parkera bilen, promenera genom byn, slå dig ned på en terrass och njut av utsikten över Atlanten. Fortsätter man sedan västerut längs motorvägen så kommer man fram till Agaete vars branta sluttningar kantas av träd med bananer, citroner och mango. Västerut finns även den charmiga fiskebyn Puerto de las Nieves, där ska man njuta av lokala delikatesser och mysiga fiskrestauranger, gallerier och butiker. I byn har man också anlagt naturliga havsbassänger.

Ingenio

Ingenio ligger inte långt från motorvägen mellan Playa del Inglés och Las Palmas. Om man bor på öns sydsida, åk mot Las Palmas och ta av på GC-100 mot Agüimes, kör sedan vidare mot Ingenio. Här vårdar man Gran Canarias hantverkstraditioner i öns största handarbetscentrum, Museo de Piedra.

Källa: Ving