Gran Canaria erbjuder vandringsleder som sträcker sig 800 km runt ön. Med sin varierande natur är vandringen på Gran Canaria en härlig upplevelse med dramatiska vulkanlandskap, djupa dalar och storslagna vyer. Gran Canaria är Vings största resmål och nära 150 000 svenskar åker årligen med Ving till den, sedan över 50 år, älskade semesterön.

– Våra resenärer helst vill ha träning och upplevelser i symbios och gärna ta del av det genuina och lokala, det visar vår senaste Semesterrapport. Vad passar då bättre än en vandring? Gran Canaria har många fina vandringsleder som Tamadaba med en otrolig mångfald av växter. Även jag blandar gärna sol och bad med olika aktiviteter, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Klimatet är behagligt året om och alltfler upptäcker ön som ett sommarresmål. Att röra på sig tycker Vings resenärer är viktigt och över 70 procent ser just vandringar och promenader som de trevligaste formerna av träning. Det visar Vings resepanel från förra hösten.

Fyra tips på vandringsleder på Gran Canaria

Roque Nublo: Roque Nublo eller ”Klippan bland molnen” är en mytomspunnen plats mitt på Gran Canaria, där urinvånarna en gång höll rådslag och ceremonier. Det är en varierad tur genom fyra klimatzoner som även tar oss till platser där tiden tycks stått stilla. I den lilla, isolerade bergsbyn La Culata är det dagliga livet som för hundra år sedan. Utsikten över de västra delarna är fantastisk och vid klart väder syns Spaniens högsta berg – Pico del Teide på grannön Teneriffa.

Guayadequedalen: Ovanför byn Ingenio på den östra delen av Gran Canaria ligger den vackra och frodiga Guayadequedalen. Dalens namn betyder ”ställe där det rinner vatten”, och där rinner klart och friskt vatten året om. Många av öns exotiska växter frodas här och lokalbefolkningen fyller ofta på sina dricksvattendunkar i det rinnande vattnet. På många platser på Gran Canaria bor man fortfarande i grottor och Guayadequedalen är den mest kända platsen. Grottorna är numera utrustade med alla bekvämligheter man kan behöva.

Tamadaba: På den nordvästra sidan av ön finns Tamadabaskogen. Det som gör skogen unik är dess pinjeskog och den fuktiga luft som gör att öns endemiska växter, växter som bara finns på Gran Canaria och som ofta växer på samma plats, trivs här. Många fina vandringsleder startar här uppe och en av dem är den fantastiska leden som startar vid skogvaktarnas hus och som leder ut till bergskammen Roque Faneque. Att ta sig längst ut på klippan kräver ett visst mod och brist på höjdrädsla. Belöningen är oslagbar och väl uppe vill man inte missa solnedgången över Gran Canaria.

Mundillo, Santa Lucia: På Gran Canarias östra sida finns en fin lantlig vandringsled som startar i Mundillo, den övre delen av byn Santa Lucia. Leden är inte helt lätt att finna, men väl på rätt spår tar man sig fram bland gamla bondgårdar, omgärdade av ginst och lavendel. Efter några timmars vandring uppför, kan en härlig lunch på 1 400 meters höjd med fantastisk utsikt över de östra delarna av ön, vara välbehövlig innan vandringen fortsätter nedåt kusten.

Ving samarbetar sedan länge med Rocky Adventures, som arrangerar vandringar på olika platser runt om på Gran Canaria. De är alltid minst två skandinavisktalande guider med som berättar om öns natur och historia.